Dokumacılık
Kıl Çadır Nedir?
Çok eski zamanlardan beri kullanılan adına kara çadır veya yörük çadırı dediğimiz çadırdır.
Kıl Çadır Nasıl Yapılır?
Keçilerin kılları kırkılarak veya tabakhanelerde derisinden ayrıştırılarak çarklarda ya da makinelerde toplanır ve sonrasında kurutma ve tarama işlemlerinden geçerek el ile eğrilip ip haline getirilir. Bu ipler yine el tezgahlarında veya otomatik makinelerde dokunarak çeşitli desenlerde boyutlarda çadır bezi olarak imal edilir. Bu çadır bezleri uygun ölçülerde kesilip çadır kurma işlemi ile son halini alır.
Kıl Çadır Dokumacılığı
Kıl çadır dokumacılığı çok eskilerden beri el ile yapılan bir işlemdi. Çark denilen aletle eğrilir, düven denilen dokuma tezgahları ile de dokunurdu. Çobanlar ve köylüler bu çadırları konaklama amaçlı kullanmışlardır. Sıcağa karşı dayanıklı oluşu bu çadırı özellikle çöl iklimlerinde vazgeçilmez yapmıştır. Arabistan’da da bu çadırlar misafirleri ağırlamak için özellikle kullanılıyor. Türkiye de bu konuda ön ayak olmuş ve yıllardır Arabistan’a bu çadırlardan ihraç etmektedir. Kafe ve restoranlar özellikle bu çadırları tercih etmektedir. Kıl Çadırlar otantik görüntüsü sebebiyle insanları etkilemektedir.
Kıl çadırı yıllardır gece gündüz dokuyan köylüler şimdilerde bu işi makinelere bırakmış görünüyor. Yine de az miktarda dokunan el dokuması çadırlar bulunabilmektedir. El dokuması çadırların en önemli özelliği doğal ve daha dayanıklı olmasıdır. Mekanınızda kullanacağınız çadırların el dokuması veya fabrika dokuması olmasını kendiniz belirleyebilirsiniz.
İşte size bazı çadır örneklerimiz.